Ortodonti Tedavi Aşamaları

Ortodonti Tedavi Aşamaları, Aktif aşama; Bu aşamada dişlerin uygun sıraya dizilmesi ve kapanışın düzeltilmesi için braket ve diğer apareyler kullanılır. Retansiyon Aşaması; Bu aşamada ise dişlerin yeni pozisyonlarında uzun süre kalmalarını sağlamak için retainer kullanılır.

Çocuklarda çene büyümesini yönlendirmek için özel apareyler kullanılır. Ancak bunlar yetişkinlerde çok az kullanılmaktadır.

Braketlerin Yerleştirilmesi

Farklı tiplerde braketler mevcuttur. Metal, seramik ya da plastikten yapılmış olabilirler. Ancak ortodontik tedavide genellikle paslanmaz çelik braketler kullanılır. seramik ve plastikler kozmetik nedenlerle tercih edilirler.

Plastik braketler tedavinin sonunda lekeli ve renklenmiş hale gelebilirler. Plastik ya da seramikten yapılmış olan bantlar sürtünmeye neden olur. Sizin için uygun olan seçenekler ortodontistiniz ile birlikte belirlenecektir.

Braketlerin görevi dişlere uyguladıkları devamlı basınç ile onların istenen yönde hareketini sağlamaktır. Braket kullanımı bir ile üç yıl arasında değişmektedir.

Tedavi ilerledikçe dişlerin pozisyonu değişir, braketler de bu yeni konuma göre ayarlanır. Geçmişte, braketler kalın çelik bantlardan oluşup dişin tüm yüzeyini sarmaktaydı. Günümüzde, güçlü yapıştırıcılar sayesinde küçük braketler mevcuttur.

Gerektiğinde arka dişlerde ortodontik bantlar da kullanılabilir.

İnce braketler dişlere özel yapıştırıcı materyaller ile yapıştırılır. Sonra ark telleri denen teller braketlerin üzerine yerleştirilir. Ark telleri çeşitli metallerden yapılır. Hareket yönü oluşturarak dişleri yönlendirirler.

Diş renginde olan teller, daha az fark edilen ancak daha pahalı tellerdir. İnce elastik bantlara ligatür adı verilir. Ark telleri braketlere ligatürler yardımıyla yerleştirilir. Hastalar her randevuda istedikleri renkleri seçebilirler.

Braketler takıldıktan sonraki ilk günlerde dişlerde ağrı olabilir. Teller, braketler ve bantlar, dil, yanak ve dudaklarda rahatsızlığa neden olur.

Bu durum bir ya da iki hafta içinde düzelir. Ancak teller değiştirildiğinde ya da ayarlandığında daha fazla ağrı hissederseniz ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.

Retainer Kullanımı

Retainerın kullanılma amacı ortodontik tedavi sonrası dişlerin pozisyonlarını koruyabilmeleridir. Kapanış düzeltildikten sonra, dişler çevresindeki kemik ve dişetleri de sabitlenmelidir.

Bu işlem için de retainer kullanılır. Retainerın ne kadar süre kullanılacağı değişmektedir. Çoğunlukla, çocuklar ve gençler 20’li yaşların başlarına kadar retainerı kullanmaktadır. Ancak retainerın kullanım süresin eortodontistiniz karak verecektir.

Paylaş!: